top of page

Vapaalasku ja lumiturvallisuus

Mountain Guide Finlandin kurssipolku vapaalaskuun antaa tietoa ja taitoa niin aloittelevalle takamaastohiihtäjälle, kuin pidempäänkin lajia harrastaneille. Kurssipolku on neljäportainen, jonka lisäksi tarjolla on teknistä taitoa täydentäviä kursseja sekä opastettuja vapaalaskureissuja.
1. taso FINLAV Lumiturvallisuus 1, Suomi, 2 pv

1+. taso Vapaalaskijan peruskurssi, LT1 + soveltavat päivät, Norja, 4 pv 

2. taso FINLAV Lumiturvallisuus 2, Norja / Itävalta, 4 pv / 6 pv

3. taso Vapaalaskijan jatkokurssi, Norja, 4 pv

4. taso Vapaalaskijan syventävä kurssi, Norja 4 pv


Vapaalaskijan tekniikkakurssi, Ylläs, 2 pv

Johdanto lumiturvallisuuteen, 1 pv

Vapaalaskijan jäätikkötaidot, 1 pv

Vapaalaskuviikko Zillertal, 7 pv

Lapphaugen vapaalaskupäivät, 5 pv

Vapaalaskuviikko Silvretta, 7 pv

Jääkiipeilyn alkeiskurssi, Etelä-Suomi, 1 pv

Startti jääkiipeilyyn

Tällä kurssilla käydään läpi alkeita jääkiipeilystä. Kurssi on suunnattu henkilöille, jotka haluavat kokeilla jääkiipeilyä tai aloitteleville jääkiipeilijöille.  

Hinta: 145€ / hlö

Paikka: Etelä-Suomi

Seuraavat ajankohdat:

Järjestetään tilauksesta min 2hlö:lle

Jääkiipeilyn peruskurssi, Korouoma, 2 pv

Jääkiipeilyn perusteet Suomen hienoimmilla jääputouksilla

Tällä kurssilla opit perusteet jääkiipeilyyn. Opit käyttämään jääkiipeilyssä tarvittavia välineitä ja rakentamaan jääkiipeilyyn soveltuvat yläköysiankkurit. Kurssilla jääkiipeillään paljon ja saat samalla tekniikkavinkkejä kouluttajalta. 


Hinta: 330€

Seuraavat ajankohdat:

Tilauksesta min 3 hlö

Vapaalaskijan jäätikkötaidot, 1 pv

Intro vapaalaskijan jäätikkötaitoihin

Kurssipäivä on suunnattu laskijoille ja vaeltajille, jotka liikkuvat talviaikaan myös jäätiköillä. Kurssi käy myös hyvin kertauksena jäätikkökurssin aiemmin käyneille. Kurssi alkaa webinaarina ja jatkuu ulkoharjoituksena Kurssi sisältää teoriaa ja käytännön harjoituksia.


Hinta: 140 € /hlö
Paikka: Webinaari + Espoo (Veikkola)
Seuraava ajankohta: 

Tilauksesta min 2 hlö ryhmälle

Vapaalaskijan syventävä kurssi, Lapphaugen, Norja, 4 pv

Taso 4. - Laajenna laskureviiriäsi

Haluatko laajentaa vapaalaskumaastoa myös jäätiköille sekä haastavampiin maastoihin? Tällä kurssilla käydään läpi ski-mountainneering näkökulmalla kevätlaskujen lumiturvallisuutta, köysi- ja kiipeilytaitoja lumella ja jäätiköllä. Kurssille ennakkovaatimuksena on FINLAV Lumiturvallisuus 2 kurssi TAI pidempi vapaalaskutausta.


Hinta: 780 € 
Seuraava ajankohta: 

24.-27.4.2025

Vapaalaskijan jatkokurssi, Lapphaugen, 4 pv

Taso 3. - päivitä osaamistasi omille vapaalaskuretkille

Tällä kurssilla kerrataan ja syvennetään vapaalaskijan taitoja. Kurssille ennakkovaatimuksena on FINLAV Lumiturvallisuus 2. tason koulutus TAI pidempi vapaalaskutausta. Kurssilaiset pääsevät suunnittelemaan ja toteuttamaan vapaalaskuretkiä vuoristo-oppaan valmentamana. Lisäksi kurssilla opitaan uusimpia asioita lumiturvallisuudesta ja vapaalaskun riskienhallinnasta. Olosuhteiden ja ryhmäläisten taitojen salliessa maaston haastavuutta ja päivien pituutta lisätään edellisiin tasoihin verrattuna.  

Kurssille mahtuu: 6 hlö

Hinta: 750€

Seuraava ajankohta: 

12.-15.4.2025, 780€

18.-21.4.2025, 820€

Lapphaugenin vapaalaskupäivät, Norja, 4 pv

Opastetut vapaalaskupäivät

Hiihtoa ja hienoja maisemia. Lapphaugenin mökkikylä ja vapaalaskupäivien majapaikka sijaitsee keskellä isoja vuoria Narvikin pohjois puolella E6 tien varrella. Täältä pääsemme suksille jo majapaikan ovelta. Pienellä autosiirtymällä laskettavia vuoria on kymmeniä.  

Tällä retkellä keskitymme helposti saavutettaviin vuoriin Narvikin ja Lavangenin kuntien alueella. Retkellä nousemme vuorille skinnaillen suksilla tai splitboardilla. Päivien nousumäärät ovat keleistä ja ryhmästä riippuen 700-1200 vertikaalimetrin välillä.


Ryhmän koko: max 6 hlö/opas

Ajankohta: 18.-21.4.2025

Hinta: 820 €

Lumiturvallisuus 2, Lapphaugen, Norja, 4 pv

Taso 2. syvennä tietotaitoasi lumiturvallisuudesta

FINLAV Lumiturvallisuus 2. Tämä kurssi on soveltuva vapaalaskun harrastajille ja FINLAV LT1 kurssin tai Vapaalaskijan peruskurssin käyneille. Tällä kurssilla osallistuja oppii lisää tietoja ja taitoja retken suunnittelusta, päätöksenteosta, olosuhteista ja reitinvalinnasta.


Seuraava ajankohta:  

22.-25.3.2025, 750€

28.-31.3.2025, 750€

5.-8.4.2025, 780€

12.-15.4.2025, 780€

Lumiturvallisuus 2, Zillertal, Itävalta, 7 pv

Taso 2. Syvennä lumiturvallisuusosaamistasi hissiavusteisessa vapaalaskussa

Lumiturvallisuus 2 Itävallan Zillertalissa on tarkoitettu vapaalaskua jo jonkin verran harrastaneille.  Kurssilla liikutaan  hissiavusteisesti ja olosuhteiden salliessa tehdään myös skinnausretkiä. Kurssilla lasketaan paljon ja opitaan samalla asioita lumiturvallisuudesta, laskutekniikasta ja laskutaktiikasta. Kurssi sisältää FINLAV Lumiturvallisuus 2 koulutuksen. Kurssi käy hyvin myös aiemmin Norjan Lumiturvallisuus 2 kurssin käyneille, sillä tällä kurssilla fokus on hissiavusteisessa offarihiihdossa ja alppien vuorilla laskemisessa.


Hinta: 1390 €
Seuraava ajankohta:

25.1.-1.2.2025

Vapaalaskijan peruskurssi, Lapphaugen,  Norja, 4 pv

Taso 1+  FINLAV lumiturvallisuus 1  ja vapaalaskun perusteita vuorilla

Vapaalaskijan peruskurssilla saat FINLAV Lumiturvallisuus 1 koulutuksen sekä käytännön harjoittelua  Pohjois-Norjan vuorilla. Kurssipaikkana meillä on idyllinen majatalo mökkeineen isojen vuorien keskellä Narvikin pohjoispuolella (30km) Lapphaugenissa, josta suksille pääsee suoraan mökin pihasta. 

Hinta sisältää koulutuksen ja majoituksen 4 pv.


Seuraavat ajankohdat

5.-8.4.2025, 780€

12.-15.4.2025, 780€

18.-21.4.2025, 820 €

Vapaalaskijan tekniikkakurssi, Rinteeltä offareille, Ylläs, 2 pv

Kehitä takamaastojen hiihtotekniikkaasi

Rinteeltä offareille. Tällä kurssilla kehität laskutekniikkaasi takamaastojen vaihteleviin lumiolosuhteisiin. Kurssia suositellaan aloitteleville vapaalaskijoille ja parempaa "offari" tekniikkaa haluaville. Kurssi on tarkoitettu suksilla laskeville.  

Hinta: 300 €

Seuraava ajankohta:

17.-18.2.2025

FINLAV Lumiturvallisuus 1, Ylläs, 2 pv

Taso 1. Tiivis peruspaketti lumiturvallisuustietoa ja -taitoa

Lumiturvallisuus 1 on kahden päivän tiivis paketti käytännön lumivyörytietoutta. Tällä kurssilla saat perustaidot ja tiedot turvallisempaan liikkumiseen takamaastoissa. Kurssilla opit tunnistamaan lumivyörymaaston, saat työkaluja päätöksentekoon ja harjoittelet miten toimia pelastustilanteessa.  FINLAV - Lumiturvallisuus 1 - on Suomen Lumivyörykoulutuksen mukainen koulutus.


Hinta: 320 €
Seuraava ajankohta: 

1.-2.2.2025

15.-16.2.2025

Johdanto lumiturvallisuuteen, Helsinki, 1 pv

Lumiturvallisuuden perusteita

Tiivis paketti uusinta tietoa lumiturvallisuuden perusteista vapaalaskijalle, talviretkeilijälle ja lumiturvallisuudesta kiinnostuneelle. Päivä alkaa webinaarina klo 9:00, jonka jälkeen jatketaan iltapäivällä käytännön harjoituksilla Paloheinän maastoissa. Tämä kurssi käy myös hyvin kertaus- ja päivityskurssina aiemmin FINLAV kursseilla mukana olleille.

Hinta: 90 € 

Paikka: Webinaari + Paloheinä
Seuraavat ajankohdat: ​

  • 11.1.2025


Kurssit - Vapaalasku: Products
bottom of page