top of page
Vapaalaskua vuonomaisemissa

Lapphaugenin vapaalaskupäivät, Norja, 4 pv

Vapaalaskua ja upeita maisemia

Lapphaugenin mökkikylä ja vapaalaskupäivien majapaikka sijaitsee keskellä isoja vuoria Narvikin pohjois puolella E6 tien varrella. Täältä pääsemme suksille jo majapaikan ovelta. Pienellä autosiirtymällä laskettavia vuoria on kymmeniä.  

Tällä retkellä keskitymme helposti saavutettaviin vuoriin Narvikin ja Lavangenin kuntien alueella. Retkellä nousemme vuorille skinnaillen suksilla tai splitboardilla. Päivien nousumäärät ovat keleistä ja ryhmästä riippuen 700-1200 vertikaalimetrin välillä. Laskutaidollisesti riittää, jos pystyt laskemaan sujuvasti Suomen rinteillä ja olet laskenut jonkin verran myös rinteiden ulkopuolella.

Retken aikana majoittuminen on Lapphaugenin mökkikylän mökeissä, joihin voit valita paikkasi 1-4 hlö mökkeihin. Mökkikylän ravintola tarjoaa lisämaksusta myös mahdollisuuden aamupalaan, lounaaseen ja illalliseen mutta voit myös halutessasi kokata ruoat itse majoituksessasi. Ruokapaketin hinta neljälle vuorokaudelle on noin 160€ (1600 NOK)

Seuraava ajankohta: 18.-22.4.2025

Hinta: 820 € (sis. opastus 4 pv ja majoitus 4 yötä 3-4 hlö majoituksessa)

2 hlö huoneessa hinta 920€ ja 1 hlö huoneessa 1020€.

Lapphaugenin vapaalaskupäivät, Norja, 5 pv: Service

Ennakkoinfo

OHJELMA

17.4.2025 Matkustuspäivä

15:00-18.00  majoittautuminen Lapphaugeniin.

Saat aiemmin päivällä viestin, jossa selviää mökkisi numero ja nimi.

19.00-20.00 Päivällinen majatalossa ruokapaketin varanneille

1. laskupäivä 

07.30 – 8.30 aamupala

9.00-10.00 Aloitusinfo päivien ohjelmasta ja olosuhteista

10.00-16.00 Retki lähivuorelle, jossa myös kerrataan vyörypelastusvälineiden käyttö

18.00 Illallinen ja info seuraavan päivän retkelle.

2.-4. laskupäivät

07.30-8.30 Aamupala

9.00-16.00 Maastoretket lähialueen vuorille olosuhteiden ja ryhmän kunnon mukaan. Päivien aikana liikutaan myös autoilla max 40 km päähän Lapphaugenista. Jos sinulla ei ole autoa, niin pääset myös oppaan tai muiden osallistujien kyydillä. 

18.00 Illallinen


Varusteet

 • Offarisukset vaellussiteellä TAI Splitboard

 • Hankiraudat (suositus)

 • Nousukarvat suksiin

 • Monot / lumilautakengät

 • Sauvat

 • Kypärä

 • Piippari, lapio, sondi (saat tarvittaessa lainaksi)

 • Reppu 30-40L, johon saat kiinnitettyä suksesi/lautasi

 • Laskettelulasit

 • Aurinkolasit

 • Aurinkorasva min. 30 kertoimella

 • Juomapullo tai termospullo

 • Ulkovaatetus,

 • Taukotakki (lämmin takki esim. untuva tai primalofttakki)

 • Hanskat x 2

 • Pipo ja kauluri

 • Välikerros esim. fleece

 • Aluskerrasto

 • Laskusukat (ei mielellään puuvillaisia)

 • Lakanat + pyyhe

 • Henkilökohtainen hygienia

Vuokrattavat varusteet:

Jos haluat vuokrata sukset tai splitboardin minulta, ilmoita tästä etukäteen. Lisäksi tarvitsen tiedon millä monolla lasket ja mikä on monosi ulkomitta.

 • Suksisetti (sukset, skinit, sauvat) hinta kurssin ajaksi 100€ (monojen kanssa 120€)​

 • Splitboard setti, hinta ilman lautakenkiä 120 € Matkustaminen ja majoitus

Osoite majapaikkaamme on Lapphaugen Turiststasjon, General Fleichersvei 365, Lapphaugen 9357 Tennevoll. Kurssipaikkamme sijaitsee Tennevollin kunnassa noin 35 km Narvikin pohjoispuolella. Suomesta omalla autolla matkustettaessa helpointa on ajaa Torniosta Ruotsin läpi kohti Kiirunaa ja sieltä Norjaan. Norjan maanteillä on tietullimaksuja. Maksut laskutetaan automaattisesti auton rekisterinumeron perusteella noin 3 kk viiveellä, jos et ole rekisteröinyt autoasi etukäteen epass24.com sivustolla. Retken aikana tietullimaksuja tulee / auto 5-20€ riippuen kuinka paljon maksullisia teitä käytämme.


Majoittaudumme 3-4 hlö mökeissä, joista löytyvät keittiötarvikkeet omien ruokien kokkailuun, WC ja suihku. Käytössämme on myös pieni ulkosauna, jota lämmitetään tarpeen vaatiessa. Huoneissa ei ole pyyhkeitä, eikä lakanoita. Jos haluat varata oman privaattimökin itsellesi ja/tai kaverillesi, kerro tästä ilmoittautumisen yhteydessä. Omasta mökistä tulee lisähinta seuraavasti: 2 hlö mökissä, lisähinta 100€/hlö, 1 hlö mökissä, lisähinta 200€/hlö.

Ruoat eivät kuulu Vapaalaskupäivien hintaan mutta majapaikka tarjoaa aamupalan, lounasleivät ja päivällisen norjalaisittain edullisesti (350 NOK/pv normaaliruoka ja 400 NOK/pv kasvisruoka. Majatalon tarjoamasta ruokapaketin varaamisesta saat erillisen viestin lähempänä toteutusajankohtaa.

Olosuhteet Pohjois-Norjassa huhtikuussa ovat tilastollisesti erinomaiset vapaalaskun kannalta. Valoa riittää ja päivällä lämpötilat menevät plussan puolelle auringonpaisteessa. Lapphaugenin sijainti on kuitenkin 150 km napapiirin pohjoispuolella, joten keli voi muuttua hyvinkin talviseksi, kun tuulet kääntyvät pohjoiseen. Olemme hiihtäneet Lapphaugenin alueella huhtikuussa niin kevätfirniä kuin polvensyvyistä puuteria.

Kuoriasu on hyvä perusvalinta Norjan keleihin. Kuoritakin alle käy vähän tuulta pitävä mutta hengittävä fleece, joka menee lämpimillä keleillä lasku/vaellustakkina. Hyvin tuulta pitävä soft shell kerros käy myös Norjan keleihin.

Vakuutukset:

Vapaalaskuun sisältyy aina vaaroja. Vapaalaskupäivien hintaan ei sisälly tapaturmavakuutusta. Oppaalla on vastuuvakuutus, joka korvaa oppaan on aiheuttaman onnettomuuden tai loukkaantumisen. Tämä oppaan vastuuvakuutus ei ole osallistujan tapaturmavakuutus, eikä se korvaa osallistujan kaatumisia tai törmäilyjä päivien aikana. Mountain Guide Finland suosittelee tapaturmavakuutuksen ottamista vapaalaskuun retkemme ajaksi. Norjassa on kuitenkin ilmainen pelastuspalvelu ja yleinen terveydenhoito kuten Suomessakin, joten ilman hoitoa et onnettomuuden sattuessa jää, vaikkei sinulla olisikaan vapaalaskun korvaavaa tapaturma- tai matkavakuutusta.

Kuinka Vapaalaskupäivät varataan?

Vapaalaskupäiville ilmoittauduttuasi saat laskun, jonka voit maksaa halutessasi osissa. Varaus vahvistetaan maksamalla 200 € varausmaksu. Loppumaksu tulee suorittaa vähintään 12 vk ennen retkemme alkamisajankohtaa.

Jos maksat Vapaalaskupäivät osissa, muista laittaa jokaiseen osaan sama viitenumero laskulta.


Peruutusehdot:

Viimeistään 12vk ennen toteutusajankohdan aloitusta peruttu matka: palautetaan koko maksettu summa miinustettuna käsittelykuluilla 80 €.

8vk-12vk ennen toteutusajankohdan alkamista peruttu matka: palautetaan maksettu summa miinustettuna varausmaksulla 200€.

4vk-8vk ennen toteutusajankohdan alkamista palautetaan puolet maksusta

0-4vk ennen toteutusajankohdan alkamista peruutettu matka: veloitetaan koko osallistumismaksu.

Lapphaugenin vapaalaskupäivät, Norja, 5 pv: Text
bottom of page