Lumiturvallisuus 1, FINLAV, Ylläs, 2 pv

Lumiturvallisuus 1 on kahden päivän tiivis paketti käytännön lumivyörytietoutta. Tällä kurssilla saat hyvät perustaidot ja tiedot turvallisempaan liikkumiseen takamaastoissa. Kurssilla opit tunnistamaan lumivyörymaaston, saat työkaluja päätöksentekoon ja harjoittelet miten toimia pelastustilanteessa.  FINLAV - Lumiturvallisuus 1 - on Suomen Lumivyörykoulutuksen mukainen koulutus.

Kurssin sisältö:

 • Lumivyöryjen perusteet

 • Turvallisuusajattelu, inhimilliset tekijät ja riskiprofiili

 • Päätöksenteko päätöksentekokorttia apuna käyttäen

 • Sää- ja vyöryennusteiden tulkinta

 • Reittisuunnittelun perusteet kartalla ja maastossa

 • Kartta tai kännykkä paikantamisen apuna

 • Vyörypelastusvälineiden käyttö ja kaveripelastusharjoitus


Hintaan sisältyy koulutus ja lumiturvallisuusvälineet päivien ajaksi.

Hinta ei sisällä majoitusta, matkoja tai hissilippuja.

Katso tämän sivun alta kurssin ennakkoinfo

Kurssille mahtuu: max. 8 hlö / kouluttaja
Hinta: 310 € (sis. alv 24%)
Seuraava ajankohta: 

20.-21.3.2021

 

Ennakkoinfo

Lumiturvallisuus 1 on kahden päivän tiivis paketti käytännön lumivyörytietoutta. Tällä kurssilla saat hyvät perustaidot ja tiedot turvallisempaan vapaalaskuun. Kurssilla opit tunnistamaan lumivyörymaaston, saat työkaluja päätöksentekoon ja harjoittelet miten toimia pelastustilanteessa.  Lumiturvallisuus 1 on Suomen Lumivyörykoulutus –järjestelmän mukainen koulutus.

Lumiturvallisuus 1 on suunnattu kaikille, jotka liikkuvat talvisaikaan tuntureilla ja vuorilla. Osallistujalla on mielenkiinto ja tarve oppia liikkumaan turvallisemmin maastossa ja oppia tekemään perusteltuja päätöksiä liikuttaessa lumivyörymaaston läheisyydessä. Koulutus on suunnattu harrastustoiminnassaan oppia tarvitseville.

Tavoitteet:

Lumiturvallisuuden peruskurssi antaa perustiedot lumivyöryistä ja lumivyöryvaarasta. Osallistuja oppii hallitsemaan lumivyöryyn joutumisen riskiä tuntureilla ja vuorilla eri menetelmien avulla. Hän oppii etsimään tietoa ja tulkitsemaan sitä oman turvallisuutensa parantamiseksi. Osallistuja osaa tunnistaa lumivyörymaaston ja löytää itsenäisesti turvallisen reitin helposta maastosta. Hän myös osaa itsenäisesti suorittaa kaveripelastamisen mahdollisessa vyöryonnettomuustilanteessa.


OHJELMA

20.3.2021 lauantai

Kurssi alkaa klo 9.30 Y1 rakennuksen edessä parkkipaikalla, tarkan kohdan saat tietoosi edellisenä päivänä - osoite: Tunturintie 56,

95970 Äkäslompolo. 


Aamupäivän aikana harjoitellaan vyörypelastusvälineiden käyttöä ja tehdään vyörypelastusharjoituksia. Iltapäivän aikaan lähdetään liikkeelle hisseillä ja käydään lumiturvallisuuden perusteita läpi maastossa. Lounas on mahdollista syödä Y1:sen ravintolassa, mutta suosittelemme omien eväiden mukaan ottamista, jos koronatilanne on edelleen hankala. Kurssipäivän opetus päättyy noin klo 16.00, jonka jälkeen osallistuja tutustuu vajaan tunnin mittaiseen vyörytietoutta käsittelevään webinaaritallenteeseen.


21.3.2021

Tapaaminen on Y1:sen edessä klo 9.30. Tämä päivä on kokonaan maastossa, joten mukaan tulee ottaa retkilounas. Tarkemmat ohjeet päivän varustautumisesta saat kouluttajalta edellisenä päivänä. Päivän aikana harjoitellaan turvallista reitinvalintaa, päätöksentekoa ja laskutaktiikkaa. Päivä päättyy edellisen päivän tavoin viimeistään klo 16.00

Varusteet

 • Offarisukset vaellussiteellä TAI Splitboard TAI Lumilauta sekä lumikengät

 • Nousukarvat suksiin

 • Monot / lumilautakengät

 • Sauvat

 • Kypärä

 • Piippari, lapio, Sondi (saat tarvittaessa lainaksi)

 • Reppu 30-40L, johon saat kiinnitettyä suksesi/lautasi

 • Laskettelulasit

 • Juomapullo tai termospullo

 • Ulkovaatetus,

 • Taukotakki (lämmin takki esim. untuva tai primalofttakki)

 • Hanskat x 2

 • Pipo ja kauluri

 • Välikerros esim. fleece

 • Aluskerrasto

 • Laskusukat (ei mielellään puuvillaisia)

 • Kasvomaski, min. 4 kplMAJOITUS

Majoitus ei kuulu kurssihintaan, mutta Ylläkseltä löytyy kattavasti majoitusta kurssin aikana. Kurssin aloitus ja päätöspaikka on Äkäslompolon puolella, joten ensisijaisesti majoitusta kannattaa katsoa tältä puolelta tunturia. Omalla autolla liikkuvalle ei tosin ole ongelma vaikka majoitus on Ylläsjärven puolella.

Alkuun majoituksien etsinnässä pääset osoitteesta http://www.yllas.fi/majoitus.html


Olosuhteet Ylläksellä

Maaliskuussa Ylläksellä voi olla vielä hyvin kylmää, joten ensisijaisesti kannattaa varautua lämpimillä ja hyvin tuulta suojaavalla vaatetuksella.

VAKUUTUKSET

Vapaalaskuun sisältyy aina vaaroja. Kurssin hintaan ei sisälly tapaturmavakuutusta. Kurssin kouluttajalla on vastuuvakuutus, joka korvaa vahingot, jos kouluttaja on aiheuttanut onnettomuuden. Tämä kouluttajan vastuuvakuutus ei ole osallistujan tapaturmavakuutus, eikä se korvaa kaatumisia tai törmäilyjä kurssilla. Mountain Guide Finland suosittelee vakuutuksen ottamista vapaalaskuun kurssin ajaksi.


COVID-19

Kurssilla noudatetaan THL:n antamia ohjeistuksia. Kurssin opetusosiot tapahtuvat kaikki ulkona. Teoriaosiot on katsottavissa webinaaritallenteina kurssia edeltävänä iltana sekä kurssin aikana.  Luonnollisesti sairaana tai oireisena ei kurssille saa tulla. Jos epäilet tulleesi sairaaksi tai altistuneen ennen kurssia, voit peruuttaa kurssin ilman kuluja.


KUINKA KURSSI VARATAAN?

Kurssille ilmoittauduttuasi saat laskun, jonka voit maksaa halutessasi osissa. Kurssin varaus vahvistetaan maksamalla kurssista 100 € varausmaksu. Loppumaksu tulee suorittaa vähintään 8 vk ennen kurssin alkamisajankohtaa.

Jos maksat kurssin osissa, muista laittaa jokaiseen osaan sama viitenumero laskulta.

Peruutusehdot:

Viimeistään 12vk ennen toteutusajankohdan aloitusta peruttu matka: palautetaan koko maksettu summa miinustettuna käsittelykuluilla 80 €.

8vk-12vk ennen toteutusajankohdan alkamista peruttu matka: palautetaan maksettu summa miinustettuna varausmaksulla 100€.

2vk-8vk ennen toteutusajankohdan alkamista palautetaan puolet kurssimaksusta

0-14pv ennen toteutusajankohdan alkamista peruutettumatka: veloitetaan koko osallistumismaksu.

 

©2019 by Mountain Guide Finland.