ryhmäHintex.jpg

Vapaalaskijan peruskurssi Zillertal, 7 pv

Vapaalaskijan peruskurssi Itävallan Zillertalissa on tarkoitettu kaikille joita kiinnostaa turvallisempi offarilaskeminen hissiverkoston läheisyydessä. Kurssilla lasketaan paljon ja opitaan samalla asioita lumiturvallisuudesta, laskutekniikasta ja laskutaktiikasta. Päivät alkavat lumivyöry- ja sääennusteisiin tutustumalla. Hiihtopäivän jälkeen suunnitellaan seuraavan päivän paikkoja ja mietitään mistä löydettään turvallista mutta hyvää lunta laskettavaksi. Kurssi sisältää FINLAV LT1 koulutuksen.

Kurssin sisältö:​

 • Lumivyöryt ja niiden syntymekanismit

 • Vyörypelastusvälineiden käyttö

 • Lumivyörymaaston tunnistaminen

 • Sää- ja vyöryennusteiden tulkinta

 • Reittisuunnittelun perusteet kartalla ja maastossa

 • Päätöksenteko

 • Offarihiihtotekniikka

 • Retkihiihtämisen tekniikka

Kurssin keskuspaikkana on Mayrhofen, josta käsin lähdemme sinne osaa Zillertalia mistä parasta lunta löytyy laskettavaksi. Hintaan kuuluu majoitus 7pv puolihoidolla 2 hlö huoneissa, vuoristo-oppaan palvelut viideksi päiväksi sekä vyörypelastusvälineet kurssin ajaksi. 

Katso sivun alaosasta ennakkoinfo kurssille. 

Kurssille mahtuu:  7 hlö
Hinta: 1290 €
Seuraava ajankohta: 

29.1.-5.2.2022

 

Ennakkoinfo Vapaalaskijan peruskurssi Zillertal

Kurssin ohjelma


29.1.2022 Majoittautuminen Mayrhofenissa sijaitsevaan Post Hotelliin on mahdollista klo 15.00 eteenpäin. Ryhmän kokoontuminen ja illallinen on vastapäätä sijaitsevassa Hotel Rosessa klo 19.00. Illallisen jälkeen käymme läpi viikon ohjelman ja sekä muut käytännön asiat (hissiliput, liikkuminen, ruokailut yms.)

30.1.2022 Aamupäivän aikana pidetään luento lumiturvallisuuden perusteista. Iltapäiväksi siirrymme Penkenin hiihtokeskukseen harjoittelemaan lumiturvallisuusvälineiden käyttöä sekä offarihiihtotekniikkaa. Päivän aikana opimme tunnistamaan mikä on lumivyörymaastoa ja mikä taas ei.

31.1.2022 Lähdemme Kaltenbachille, joka on offarilaskullisesti todella laaja alue. Siellä harjoittelemme turvallisten laskulinjojen valintaa ja laskutaktiikkaa. Jatkamme myös hiihtotekniikan kehittämistä takamaastojen olosuhteissa. Päivä päättyy illalliseen, jossa katsomme tarkemmin seuraavan päivän lumivyöry- ja sääennustetta sekä päätämme minne suuntaamme seuraavana päivänä.

1.2.2022 Aloitetaan tarkentamalla lumivyöry- ja sääennuste ala-asemalla. Mietimme tarkemmin kartan avulla, minne meidän kannattaa suunnata ja millä perusteilla. Päivän aikana teemme maaston ja lumen arviointia lumiturvallisuuden kannalta. Päivä päättyy edellisien päivien tavoin seuraavan päivän suunnitteluun.

2.2.2022 Sovellamme ja syvennämme hankittuja tietoja ja taitoja menemällä kelien salliessa ylemmäs Hintertuxin alueelle, jossa lumiolosuhteet vaihtuvat lähes 1800 korkeuserometrin aikana paljon.

3.-4.2.2022 Toisena näistä päivistä teemme hieman pidemmän retken takamaastoon nousukarvojen / lumikenkien avulla. Retken aikana arvioimme lumen stabiiliutta sekä harjoittelemme turvallista reitinvalintaa lumivyörymaastossa. Toinen näistä päivistä on vapaapäivä/omavalintainen laskupäivä. Vapaapäivä voidaan pitää myös aiemmin, jos kelit eivät ole laskemiseen suotuisat.

5.2.2022 Matkustuspäivä. Majoituksen check-out on klo 10.00.

Päivien aikana käymme syömässä lounaan rinneravintoloissa, mutta varaudu silti ottamaan mukaan pientä naposteltavaa reppuun.


Matkustaminen Zillertaliin Suomesta.

Suomesta Zillertaliin pääsee helposti. Nopeimmillaan olet Zillerin laaksossa Helsingin lentokentältä lähtien viidessä tunnissa. Suoria lentovaihtoehtoja ovat München (Finnair, Lufthansa) ja Salzburg (Norvegian). Molemmista paikoista pääsee junalla tai AirPort Shuttle Taxi ja linja-autoyhteyksillä 2-4 tunnissa Zillerin laaksoon. Yhden välilaskun kanssa pääset myös Innsbruckiin, josta menee vain noin tunti Zillertalin laaksoon.


Yhteydet lentokentiltä Zillerin laaksoon

Julkisia ja yksityisiä yhteyksiä löytyy vuoden jokaiselle päivälle jokaisesta lentovaihtoehdosta useita. Sesonkiaikana vaihtoehtoja löytyy kymmenittäin.

Lentokenttäkuljetukset ovat näistä helpoimpia, koska bussi tai taxi vie sinut suoraan majapaikkaasi, kun kerrot kuskille osoitteen. Jos liikutte 4-8 hlö ryhmänä, voitte usein varata oman pikkubussin lentokenttäkuljetusfirmoilta. Hinta lentokenttäkuljetuksilla on menopaluuna Münchenistä noin 80-100€/henkilö.

https://www.tirol-taxi.at/

Junat ovat täsmällisiä kulkuvälineitä ja erityisesti Müncheniin lennettäessä pääset kahdella junan vaihdolla Zillertalin laaksoon. Hinta on meno-paluu aikuiselle 60-90 €.

http://www.bahn.com/i/view/overseas/en/index.shtml

Yllä linkki Müncheniin lennettäessä.  Laita lähtöpaikaksi München Airport T ja kohteeksi Mayrhofen im Zillertal.

Auton vuokraus on myös edullinen vaihtoehto erityisesti vähintään kahdestaan liikkuville. Münchenin kentältä auton saa viikoksi 150€ ylöspäin. Autoa vuokratessa kannattaa muistaa, että suksien on mahduttava autoon sisälle. Yleensä, jos auto on kompakti kokoluokkaa tai isompi, mahtuu sukset sisälle. Itävallassa moottoriteillä ajettaessa tulee ostaa huoltoasemalta Vignet-tietullitarra, jonka saa 8pv ajaksi noin 10€ hintaan.


Hissiliput

Hissiliput maksavat kurssin ajaksi  6pv noin 290€. Hissilipuksi kannattaa valita Super SkiPass, jolla saa hiihtää kaikissa Zillertalin alueen hiihtokeskuksissa sekä käyttää kaikkea alueen julkista liikennettä.


Majoitus Mayrhofenissa

Majapaikkamme on Mayrhofenin keskustassa sijaitsevassa viihtyisässä kolmen tähden Post Hotellissa. Hotellista löytyy useampi sauna, jossa on myös suomalaistyyppinen sauna. Huoneet ovat kahdelle hengelle, mutta 150 € lisähinnasta voit asua myös omassa huoneessa. Hotellissa tarjoillaan aamiainen ja illallinen syödään viereisessä ravintolassa. Hissit, skibussit ja laakson läpi kulkeva rautatie ovat aivan lähettyvillä. Myös kaupat ja ravintolat löytyvät vierestä.


Varusteet hiihtopäiville

 • Vapaalaskusukset vaellushiihtositeellä tai lumilauta

 • Nousukarvat suksijoille ja lumilautailijoille splitboard tai lumikengät

 • Piippari, lapio ja sondi (saat lainaksi tarvittaessa, jos et omista omia)

 • Monot/lumilautakengät

 • Kypärä + laskettelulasit

 • Sauvat suksijoille

 • 20-40 litrainen laskureppu (myös ABS-reppu käy)

 • Aurinkorasva vähintään 30 kertoimella

 • Taukotakki (paksu fleece tai untuvatakki, joka mahtuu laskureppuun)

 • Juomapullo

 • Aluskerrasto, paita ja housut (ohut merinovillainen on paras, myös synteettinen urheilukerrasto käy)

 • Laskutakki ja housut

 • Pipo

 • Aurinkolasit

Vakuutukset

Itävalta kuuluu Euroopan Unioniin ja siksi Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa terveydenhuollon samaan hintaan kuin Suomessakin. Kortin voit anoa ilmaiseksi osoitteesta http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti_nain-haet

Zillertalin laaksossa on paljon yksityisiä terveysasemia, joista saa rahalla tai vakuutuksilla nopeasti avun. Julkisen terveydenhuollon piiriin halutessaan täytyy Zillertalista matkustaa noin 30km.

Koska kyseessä on vapaalaskukurssi, liikumme pääsääntöisesti rinteiden ulkopuolella ja perinteiset tapaturmavakuutukset eivät päde siellä sattuneissa ongelmissa. Tämän takia halutessaan voi omalta vakuutusyhtiöltä kysyä lisäturvaa vapaalaskun osalta. Zillerin laaksossa offareilla liikumme pääsääntöisesti alle 3000 metrin korkeudella ja jäätiköillä liikumme rinteiden vieressä, joten jäätiköidenkään varalle emme tarvitse vakuutusta.

Oppaan puolesta on olemassa vastuuvakuutus, joka korvaa takamaastoissa tapahtuneet vahingot jos syypää onnettomuuteen on ollut oppaan väärä toiminta. Tämä ei siis korvaa osallistujan kaatumisista aiheutuvia onnettomuuksia.

Jos olet hankkimassa lisäturvaa vakuutuksiisi katso, että se korvaa myös pelastuspalvelut rinteiden ulkopuolelta.

HOX!

Edullisimmin hyvän turvan onnettomuuksien varalle saat ottamalla Itävallan Alppiklubin (ÖAV) pelastusvakuutuksen. ÖAV:n jäsenvakuutus tarjoaa kattavan vakuutussuojan. Jäseneksi voi liittyä kuka tahansa. ÖAV (tai OeAV) on Itävallan Alppiyhdistys, Oesterreichische Alpenverein.

ÖAV:n vakuutus on ensisijaisesti pelastusvakuutus ei tapaturmavakuutus. Se kattaa hyvin pelastustyön ja pelastukseen liittyvät kuljetukset. Nimestään huolimatta ÖAV on voimassa koko maailmassa eikä vain Itävallassa tai Alpeilla. Jos sinulla ei ole vapaalaskun korvaavaa vakuutusta suosittelen vahvasti ottamaan tämän pelastusvakuutuksen.

ÖAV saksaksi ja englanniksi:

http://www.alpenverein.at

http://www.aacuk.org.uk


Kuinka kurssi varataan ja maksetaan?

Kurssille ilmoittauduttuasi saat laskun, jonka voit maksaa halutessasi osissa. Kurssin varaus vahvistetaan maksamalla kurssista 400€ varausmaksu. Loppumaksu 890 € tulee suorittaa vähintään 12 vk ennen kurssin alkamisajankohtaa.

Jos maksat kurssin osissa, muista laittaa jokaiseen osaan sama viitenumero laskulta.


Peruutusehdot:

Viimeistään 12vk ennen toteutusajankohdan aloitusta peruttu matka: palautetaan koko maksettu summa miinustettuna käsittelykuluilla 80 €.

8vk-12vk ennen toteutusajankohdan alkamista peruttu matka: palautetaan maksettu summa miinustettuna varausmaksulla 400€.

2vk-8vk ennen toteutusajankohdan alkamista palautetaan puolet kurssimaksusta

0-14pv ennen toteutusajankohdan alkamista peruutettumatka: veloitetaan koko osallistumismaksu.


Jos sinulla on kysyttävää kurssiin liittyen välineistä, majoituksesta, ruoista yms. älä epäröi kysyä siitä minulta. Helpoimmin saat minut kiinni sähköpostilla ja vastaan heti kun olen koneen äärellä.